четвъртък, 31 декември 2009 г.

Унищожават парка до Руската църква

В най-скоро време разходката в парка до Руската църква ще бъде невъзможна заради оградата, която собствениците планират да построят около него. Девет години софийската общественост успява да защити градинката до Руската църква. Девет години фирмата собственик - "Абротеа интернешънъл" АД - упорито се бори за разрешение да я застрои с шест етажен МОЛ.

На 21.12.2009г. Главният архитект на район "Средец" - арх. Теодор Тодоров - в изпълнение на съдебно решение издава разрешение за строеж на прозирна ограда с височина 1.50м, която ще огради целия парцел от 1200 кв.м. С това се поставя началото на фактическото унищожаване на парка до Руската църква - още едно знаково място в сърцето на София - и се слага край на достъпа на софиянци и до него.


По време на предизборната си кампания новоизбраният кмет на София - г-жа Йорданка Фандъкова - пое ангажимент да работи за запазване на историческото наследство на София и срещу презастрояването на централната градска част. Сега има възможност да докажете с дела заявените намерения. Разрешението за строеж все още може да бъде обжалвано.

(снимка: http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=490685)

9 коментара :

  1. Гласувах №9 - "ЗА".
    ---
    Против съм собственици на земя да не могат да я усвояват както намерят за добре.
    НЕК и ДРЪжавата България ми откраданха 200 декара земя и една ВЕЦ, защото било полезно за Народа.
    ЕЙ, хора, полезното е първо за собственика, после за Хазната и ЧАК после за прошляците, които смучат шльоковица до казана.
    ---
    Вие сте сини, не прокарвайте червени идеи, моля.
    ---
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Погледнах новия градоустройствен план на София http://maps.sofproect.com/oup_sofia_sache/(който е пълна скръб, но това е друга тема) и поне според мен градинката на руската църква е зададена като "Тго"- терени за локални градини и озеленяване... Оградата сама по себе си също е кофти, но не съм убедена че може да се направи нещо, ако теренът е частен. Но строителството на мол противоречи на ОУП и си мисля че не би трябвало да може да получи разрешително за строеж (поне законно).

    ОтговорИзтриване
  3. Господин vladimirproperty.com , заради това че всеки си гледа само личният интерес, София се превърна в град който почти не става за живеене. Състоянието, в което всеки гледа само себе си и не спазва опазващите общия интерес закони, се нарича анархия. В страни като Германия например има много на брой и доста строги разпоредби касаещи градоустройството. Затова пък въздухът в градовете там може да се диша.

    ОтговорИзтриване
  4. Дали е законно да се слага ограда на частен парцел, ако той е предвиден за парк? И какъв парк ще е, ако е ограден?

    ОтговорИзтриване
  5. Ами не съм сигурна дали "локални градини и озеленяване" значи непременно обществено озеленяване. Надявам се някой архитект, който работи в бг да се включи и да разясни. Единственото, което намерих в нета, е в ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОДОБРЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА СОФИЯ (http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-12036095), където пише че в "в терените за локални градини и озеленяване (Тго) не се допуска високо строителство".

    ОтговорИзтриване
  6. Преди да ги изберем, е нормално да обещават, но "гражданите" от раз-Бойковата партия се оляха. Надеждата ни е във вас, които сте в БГ да устоите на интервенцията, а пък ние ще помагаме с каквото можем:)
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  7. Парите са движещата сила в това общество. Могъща сила, прегазваща всичко човешко.
    Аз съм ЗА Парк

    ОтговорИзтриване
  8. Няма да има ограда :) Съвсем скоро ще пиша подробности.

    ОтговорИзтриване