петък, 11 декември 2009 г.

Необикновените обикновени хора

Вчера се случи нещо изумително - Facebook групата "Гласуване без граници" беше наградена от Българския хелзинкски комитет за гражданска мобилизация в защита на избирателните права на човека.


Групата беше създадена от Антони Де ла Реа като реакция на опитите на тройната коалиция фактически да лиши българите в чужбина от правото им на глас, като създаде съществени процедурни и административни пречки пред разкриване на гласоподавателни секции дори на традиционните за последните двадесет години места. За разлика от множеството групи, които ежедневно се появяват в мрежата, тази заработи на пълни обороти и успя да мобилизира гражданската енергия на големи български общности на различни места по света. Въпреки активната съпротива на ЦИК, МВнР, консулствата и посолствата, членовете на групата успяха да разкрият и организират нормалната работа на седемнадесет допълнителни изборни секции. Това само по себе си е прецедент, но още по-изумително е, че някой забеляза усилията им и ги оцени по достойнство.

Вчера Българският хелзинкски комитет връчи втора награда "Човек на годината" за гражданска мобилизация в защита на избирателните права на човека на хората от група "Гласуване без граници", които показаха, че обикновените хора са способни на необикновени дела, когато са обединени в общност в името на кауза. Още достойни хора бяха наградени за гражданската им доблест. Учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009.


Имах честта да бъда част от групата "Гласуване без граници" и да помогна със скромните си сили в битката за защита на избирателните права на българите в чужбина. Днес на мен се пада отговорната задача да пазя наградата, грамотата, да поливам от време на време кактуса и да му пазя бодлите остри. Вярвам, че "Гласуване без граници" ще продължи да обединява българите в чужбина и ще се пребори за законови гаранции на избирателните им права чрез въвеждане на дистанционно и електронно гласуване. Надявам се тази награда да даде нови сили на тази необикновена общност от още по-необикновени обикновени хора.

Няма коментари :

Публикуване на коментар